Červený nafukovací BUVOL od Libuše Niklové slaví 50 let

V letošním roce se ve výborné stavu dožívá krásného věku červený svalnatý BUVOL. Neztrácí nic ze své nafoukanosti a rohatosti a je ve stejné kondici, jako když se narodil. Letos je mu již 50 let.

V roce 1971 přišla Libuše Niklová s nápadem vyrobit sedací nafukovací nábytek pro děti ve tvaru zvířátek. Mezi prvními hračkami to byl právě červený pískací Buvol. V tomto roce byly vzorovány i další sedací hračky – Koník, Nosorožec, Housenka, Žirafa, Lev a Lední medvěd. Cesta od návrhu k dětem však byla ještě dlouhá. V roce 1971 vznikl prototyp, který musela schválit podniková rada. Před výrobou ověřovací série probíhala zkouška funkčnosti a líbivosti ve školkách. Po dalších technických úpravách byly hračky vystaveny na Pragoexpu, kde byly představeny široké veřejnosti. Ukazatelem zájmu byly výstavy, kde se uzavíraly kontrakty na další období. Sériová výroba Buvola byla zahájena v roce 1973 a nebyla vůbec jednoduchá.

Aby z červené PVC fólie vznikl nadutý Buvol, je třeba provést 21 pracovních operací. Z fólie se vysekají jednotlivé díly, poskládají oči, navaří se nafukovací ventilek a potom se jednotlivé díly vysokofrekvenčně svařují k sobě. U každého se provádí zkouška huštěním, následně se vyfoukne, poskládá a zabalí.

Na výrobu jednoho buvola je potřeba 3,4 m2 fólie, u níž je samozřejmostí zdravotní nezávadnost. Všechny fatrovské hračky mají certifikát Bezpečná hračka. Od roku 1971 se dodnes vyrobilo přibližně 860 000 ks Buvolů. Nejčastěji se vyráběli z červené fólie, ale byly i varianty v modré, zelené nebo černé barvě. Pro účely výstavy byl speciálně vyroben i z fólie transparentní.

Buvol i ostatní sedací hračky se vyráběly od sedmdesátých let 20. století až do roku 2000. Nafukovací zvířátka byla v každé rodině s dětmi a stala se synonymem Fatry. Bohužel na konci století tuto výrobu ukončila levná asijská konkurence.

O deset let později při příležitosti výstavy o designérce Libuši Niklové byl Buvol znovu oživen a začala jeho nová éra. Retrospektiva o designérce začala ve Zlíně a pokračovala do Prahy a Paříže. Největší podíl na vzkříšení hraček měli Petr Nikl, Tereza Bruthansová a Zuzana Lednická.

Libuše Niklová vymyslela Buvola tak, aby zaujal co nejvíce dětských smyslů. Hračka je pro dítě obrovská a má velmi nápadné pohyblivé oči, které jsou spojujícím prvkem všech sedacích hraček. Nebyly vždy jen černo-bílé, např. Lev měl oči černo-zelené a Housenka černo-žluté. Červená barva těla také není k přehlédnutí. Buvol při dosednutí píská, na omak je měkký a snadno uchopitelný. Pro rodiče je výhodou, že se dá vyfouknout.

Je jasné, proč je designérka Libuše Niklová zařazena mezi ikony českého designu. V současné době se Buvol vyrábí společně se svými sourozenci, kterými jsou Slon, Žirafa, Koník, Prasátko a Housenka.